بسم الله الرحمن الرحيم

semoga usaha yang sedikit ini di catat sebagai "1 kebajikan" di sisiNya..insya'ALLAH
SeLaNgkaH ke aLaM peRjuaNgaN, bererti selamanya dalam kepahitan.. biarlah menangis, terluka, kecewa, ditinggalkan kerana ALLAH daripada mati terkambus tanpa mujahadah... tApi, InGaTLah..setiap titisan darah daripada luka.. serta setiap titisan air mata itulah Mahar kita ke SYURGA..bila ditanya, kenapa berjuang itu pahit? jawabnya kerana SYURGA ITU MANIS..
...:mujahadatunnafsi adalah perjuangan yang mesti:...
...:muhasabatunnafsi amalan yang perlu:...
..........SeLaMaT BeRjUaNg............

semoga redha,rahmah kasih sayang jua inayah perlindunganNYA senantiasa menemani hari-hari yang kita lalui..Insya'Allah..
reDha,tabah dan sabarlah berhadapan dengan setiap mehnah ujianNya.. kerana setiap sesuatu ada hikmahnya...
cume kita yang kekadang gagal menghalusinya..

Tuesday, May 26, 2009

tugasan pendidikan islam minor 0809


Pandangan terhadap objektif yang terkandung di dalam kurikulum Pendidikan Islam sekolah rendah samaada ianya bersesuaian dan mencapai matlamat yang dikehendaki berdasarkan keadaan semasa sekarang ini :

"Sebagaimana yang kita sedia maklum, bidang pendidikan Islam sekolah rendah dibahagikan kepada empat bahagian iaitu, Asuhan Tilawah al Quran, Asas Ulum Syariah, Asas Akhlak Islamiah dan pelajaran Jawi.
Jika kita melihat kepada bidang asuhan tilawah al Quran yang mana menekankan tiga perkara iaitu, membaca, menghafal dan memahami ayat- ayat al quran, kita dapati ianya amat bersesuaian dengan matlamat pendidikan pendidikan islam sekolah rendah iaitu untuk menghasilkan muslim yang berilmu, beriman, berketrampilan, beramal soleh dan berakhlak mulia berdasarkan al Quran dan al sunnah supaya menjadi hamba dan khalifah Allah yang bertakwa dan menyumbang ke arah mempertingkatkan tamadun bangsa dan negara. Dalam usaha mencapai matlamat murni tersebut, pendedahan awal sememangnya patut di berikan kepada kanak- kanak. Amal soleh, akhlak serta peribadi mulia bermula dari al Quran sebagaimana yang jawapan Ummul Mukminin Aisyah Radiyallahu anha ketika di tanya tentang akhlak Rasulullah SAW, beliau menjelaskan bahawa akhlak baginda adalah al Quran. Ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa dalam usaha untuk melahirkan generasi yang berperibadi mulia dan berpengetahuan tinggi serta mampu menyumbang kepada negara, agama dan bangsa penekanan kepada pendidikan awal al Quran harus diberikan.
Bidang asas ulum As Syariah yang merangkumi akidah, ibadah dan sirah juga amat bersesuaian dengan keadaan semasa sekarang ini memandangkan kanak-kanak lebih banyak terdedah kepada banyak pengaruh yang tidak sihat melalui media massa yang seiring dengan perkembangan teknologi masa kini. Jesteru itu, kanak-kanak harus diperkenalkan seterusnya diperkukuhkan dengan akidah yang jitu agar mereka mampu berhadapan dengan serangan spiritual yang kian berleluasa. Al syaibani di dalam kitabnya pernah mengemukakan antara tujuan khas pendidikan islam ialah,untuk memperkenalkan generasi muda dengan akidah islam, dasar-dasarnya, usul-usul ibadah dan cara melaksanakannya dengan betul,membiasakan mereka mematuhi akidah islam dan menjalankan serta menghormati syiar-syiar ad din. Di samping itu, ia bertujuan untuk menanam keimanan kepada kepada Allah, malaikat, rasul, kitab dan hari akhirat berdasarkan kefahaman, kesedaran dan kehalusan perasaan. Juga mendidik naluri, motivasi dan keinginan anak-anak membentenginya dengan akidah dan dan nilai-nilai syarak serta membiasakan mereka menahan rangsangan dalaman, mengatur emosi dan membimbingnya dengan baik. Di samping itu juga, murid-murid dibimbing supaya mengambil iktibar dengan sirah Rasulullah s.a.w sebagai asas perkembangan tamadun manusia. bimbingan ini secara tidak langsung mendedahkan murid-murid dengan kehebatan keperibadian Rasulullah SAW dan berusaha mencontohi baginda.

Sementara itu bidang jawi yang menekankan kepada menulis, membaca, dan mempelajari seni tulisan jawi yang pelbagai juga bersesuaian serta mencapai objektif yang di kehendaki. Ini kerana jika kita melihat kepada keadaan semasa pada hari ini, masyarakat mula memberi perhatian semula kepada tulisan jawi yang suatu ketika dahulu pernah diabaikan. Tulisan jawi adalah antara warisan melayu yang perlu dikekalkan kesinambungannya. Pendidikan jawi yang diberikan kepada kanak- kanak sejak di bangku sekolah rendah lagi merupakan antara usaha untuk meningkatkan martabat tulisan jawi dan memastikan ia tidak luput begitu sahaja di telan zaman. Di samping itu usaha memperkenalkan tulisan jawi yang lebih mudah di baca dan di tulis juga amat bertepatan dan wajar dihargai.

Berdasarkan kepada huraian diatas, jelas menunjukkan kepada kita bahawa objektif-objektif yang terkandung dalam setiap bidang kurikulum pendidikan islam sekolah rendah amat bersesuaian dengan keadaan semasa pada hari ini. Dalam usaha mencapai matlamat dan objektif tersebut, semua pihak perlulah memainkan peranan masing-masing terutama sekali guru pendidikan islam sekolah rendah yang mana terlibat secara langsung dalam usaha memberikan pendedahan awal tentang setiap bidang pendidikan islam ini.
Pada keseluruhannya, Kurikulum Pendidikan Islam Sekolah Rendah sudah boleh dikatakan sempurna dan tidak perlu kepada perubahan. Penekanan sebenar adalah terletak kepada cara perlaksanaan. Pihak penggubal seharusnya sentiasa memberikan penerangan dan seminar kepada para pelaksana, iaitu guru-guru agama di sekolah agar mereka dapat melaksanakan dengan lebih berkesan lagi. Kursus-kursus tentang pengolahan sukatan pelajaran dan cara pengajaran yang sebenar perlu diadakan setiap masa untuk memastikan mesej yang ingin disampaikan dalam Kurikulum Pendidikan Islam Sekolah Rendah ini mencapai sasaran sepertimana yang telah ditetapkan"

Subject: 11 Amalan terbalik..(forward msg)

Salam semua

Subject: 11 Amalan terbalik.. Betulkan segera!

'11 AMALAN YANG TERBALIK'
Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas.. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7.. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

11. Kita cukup teruja untuk meng'forward' kan sms atau emel dalam bentuk gossip2 artis kepada kawan2. Malah kebanyakkan sms emel tersebut tidak benar dan boleh menjatuhkan maruah org lain. Tapi kenapa susah sangat nak forward emel2 peringatan sebegini kepada kawan2 kita??.....

Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita. Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita. Sabda Rasullullah SAW: 'Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat