بسم الله الرحمن الرحيم

semoga usaha yang sedikit ini di catat sebagai "1 kebajikan" di sisiNya..insya'ALLAH
SeLaNgkaH ke aLaM peRjuaNgaN, bererti selamanya dalam kepahitan.. biarlah menangis, terluka, kecewa, ditinggalkan kerana ALLAH daripada mati terkambus tanpa mujahadah... tApi, InGaTLah..setiap titisan darah daripada luka.. serta setiap titisan air mata itulah Mahar kita ke SYURGA..bila ditanya, kenapa berjuang itu pahit? jawabnya kerana SYURGA ITU MANIS..
...:mujahadatunnafsi adalah perjuangan yang mesti:...
...:muhasabatunnafsi amalan yang perlu:...
..........SeLaMaT BeRjUaNg............

semoga redha,rahmah kasih sayang jua inayah perlindunganNYA senantiasa menemani hari-hari yang kita lalui..Insya'Allah..
reDha,tabah dan sabarlah berhadapan dengan setiap mehnah ujianNya.. kerana setiap sesuatu ada hikmahnya...
cume kita yang kekadang gagal menghalusinya..

Wednesday, March 04, 2009

...jika ketenangan yang dicari...

"Jika ketenangan yang kita cari, ALLAH akan menguji hati kita sehingga kita merasakan betapa indahnya tawakkal kepadaNYA"

ketenangan adalah 'hembusan dari langit...' dianugerahkan kepada insan-insan seleksiNya. pencarian ketenangan hakikatnya tidak semudah mencari kekunang dikala malam kelam tetapi ia lebih sukar dari mencari kejora di antara bebintang, mencari mutiara di dasar lautan. Dugaan, mehnah ujian adalah rencah kehidupan yang perlu kita harungi demi mencapai darjat ketenangan yang diimpi.

carilah cinta ALLAH.. kerana di situlah nanti kita akan temui ketenangan yang hakiki.. saya pernah membaca dengan kata2 azimat ini.. tetapi Ya ALLAH, layakkah diri ini merangkul cintaMu..saya bukanlah hambaMu yang sentiasa istiqamah di jalan dakwah yang engkau wajibkan ke atas setiap insan.

"Hai anakku, dirikanlah shalat dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah)" Luqman:17.

kekadang Ya ALLAH, hati ini lalai dari mengingatiMU.. sedangkan engkau telah mengingatkan:-

"orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenang dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenang." Ar Ra'd:28

kekadang hati ini juga merintih saat menghadapi ujianMU. sedangkan di dalam kitab agungMU Engkau banyak mengingatkan supaya bersabar:-

"Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu,sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar"-Al Baqarah:153.

"Kamu sungguh-sungguh akan diuji terhadap hartamu dan dirimu. Dan (juga) kamu sungguh-sungguh akan mendengar dari orang-orang yang diberi kitab sebelum kamu dan dari orang-orang yang mempersekutukan Allah, gangguan yang banyak
yang menyakitkan hati. Jika kamu bersabar dan bertakwa, maka sesungguhnya yang demikian itu termasuk urusan yang patut diutamakan"
Ali 'Imran:186.

ya ALLAH, saya ingin sekali menjadi hambaMu yang sentiasa zikr memuji kehebatanMU, mensyukuri nikmat pemberianMU yang sememangnya tak mampu saya hitung bilang.

ya ALLAH saya terlalu ingin merasai betapa indahnya perasaan saat dahi ini sujud mengadapMU, menggantung harapan hanya padaMU...saat air mata ini mengalir membayangkan azab-azabMU..saat hati ini menangis mengenangkan kekhilafan diri yang lalu...

layakkah saya ya ALLAH???

tuntunlah langkah saya ke garis takdir yang paling Engkau redhai dan anugerahkan saya ketenangan yang hakiki di dalam hati... aminn...

1 comment:

 1. sifat mahmudah sememangnya indah..
  sifat mazmumah sememangnya keji..
  namun..hati insan amat mudah ke arah yang mazmumah kerna ia mudah diperolehi..
  smoga kita tergolong dalam golongan sedikit yang banyak disebut dalam al-quran..
  wallahua'lam..

  ReplyDelete